×
 

FOTODOK - Why Work?

Fototentoonstelling over (de toekomst van) werk

In het centrum van Utrecht stelt FOTODOK fototentoonstellingen samen rond maatschappelijke onderwerpen. In de laatste fototentoonstelling Why Work? stond de toekomst van werk centraal. In De Doelen zijn tijdens het KWI congres drie fotografen uit Why Work? te zien.

In de installatie On-Demand Workforce onderzoekt Michael Mönnich de door Amazon aangeboden service ‘Mechanical Turk’. Amazon biedt een wereldwijd platform  waarbij mensen vanachter hun computer tegen een minimumloon 24 uur per dag de meest uiteenlopende opdrachten uitvoeren. Aan de ene kant creëren deze technologische ontwikkelingen nieuwe vormen van werk maar tegelijkertijd worden ook regels omtrent arbeidswetgeving handig omzeild. In The Jumping Man zien we een man in India 10 minuten lang springen voor het loon van $1 en wordt pijnlijk duidelijk tot welke scheve machtsverhoudingen dit platform kan leiden.

De laboratoria van Duitse Technischer Überwachungsverein (TÜV) testen producten voordat ze de Europese markten op gaan. Voor The Beauty of Serious Work fotografeerde Andreas Meichsner de medewerkers van de TÜV tijdens het uitvoeren van dit onzichtbare werk. Zijn foto’s laten ons de creativiteit en toewijding zien, waarmee de medewerkers van de TÜV hun tests uitvoeren. The Beauty of Serious Work is een liefdevolle en grappige ode aan heel gewoon werk.

Lithium is de belangrijkste component van batterijen. Elektrische auto’s, telefoons, zonnepanelen en robots zijn er allemaal van afhankelijk. Met als gevolg dat de vraag naar lithium wereldwijd explosief is gestegen. In Lithium laat fotograaf Matjaz Krivic ons kennismaken met lithium als dé drijvende kracht achter de eenentwintigste eeuw. Krivic, die in 2016 met zijn serie begon, fotografeert de volledige productielijn; van het mijnen van de ruwe grondstof in Bolivia, tot aan de productie van batterijen in Duitsland en de autofabrieken in China.